sobota 28. novembra 2015

Čo je to scrapbooking


Scrapbooking je výtvarná technika, ktorá má svoje korene už v Anglicku v 16. storočí. Išlo o vytváranie akýchsi denníkov, kam sa zapisovali zážitky, ale aj básne, recepty, pridávali sa drobné pamiatky na pekné chvíle a všetko sa zdobilo maľovanými obrázkami. Začiatkom 20. storočia, kedy sa rozšírila fotografia, kresby boli nahradené fotkami. Slovo scrapbook vzniklo spojením dvoch anglických slov: scrap – výstrižok, útržok, kúsok, zvyšok a book – kniha. 

Vznik moderného scrapbookingu sa pripisuje Američanke Marielen Christensen, ktorá o tom, ako robí svoj album, kde k fotkám pridáva aj popisy, a lepí cestovné lístky, či rôzne drobnosti, ktoré súvisia s danou spomienkou, napísala so svojím manželom knihu a otvorila si prvý obchod so scrapbookovými pomôckami. Rozpútala tak hotovú mániu a v Británii a v Amerike vzniklo celé priemyselné odvetvie s množstvom značiek, ktoré produkujú pomôcky a materiíly na scrapbookové tvorenie.

Scrapbooking dnes je výtvarná technika, ktorá znamená predovšetkým vytváranie výtvarne poňatých albumov rôznych veľkostí, kde sú fotografie dopĺňané textom, rôznymi nápismi, obrázkami a dekoráciami. Môže obsahovať napr. aj výtrižky z novín, cestovné lístky, vstupenky, listy a iné drobnosti, ktoré sú súčasťou spomienok, ako aj nespočetné ozdoby, ako napríklad ozdobné papiere, washi pásky, rámčeky, kartónové či drevené výseky, kvietky, perličky, ozdobné kamienky, stužky, čipky, gombíky, svorky, farebné povrázky, flitre, pečiatky, nálepky, ozdobné kartičky.

Dekorácie na zdobenie: kvetinky a flitre

Scrapbookovou technikou však nemusíte vytvárať len albumy, ale môžete si ozdobiť zápisník, či denníček, obálku, vyrobiť pozvánku, prianie, visačku, taštičku, alebo nejaký papierový darček. Môžete si vytvoriť samostatnú ozdobenú stránku s fotografiou (scrapbookový layout), ktorú môžete zaradiť do albumu, niekomu podarovať, ale aj zarámovať a zavesiť na stenu. Do pojmu scrapbooking sa u nás zahŕňa aj výroba pohľadníc či prianí (cardmaking) a výroba rôznych papierových dekorácií (scrapart). 

Scrapbooking vám umožňuje kreatívne sa vyšantiť a zároveň si uchovať spomienky a fotografie v albumoch, ktoré  si bude s nadšením každý prezerať. Ak použijete materiály, ktoré sú určené priamo na scrapbooking, vydržia vám zachované roky, pretože sa vyrábajú v archivačnej kvalite; papiere neobsahujú kyseliny a lignín, ktoré spôsobujú časom zažltnutie či zhnednutie papiera a fotografií. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára